Van: Jan Dros

OP 5 maart hebben wij met 30 leden een bezoek gebracht aan de Rooi Pannen; wij werden ontvangen in de Brasserie alwaar we getrakteerd werden op koffie en enigszins verlaat op een overheerlijk maar wel wat machtig chocoladetaartje. Gezien het (gelukkig) grote deelnemersveld werden we voor de excursie over het terrein in 2 groepen gesplitst onder leiding van 2 studentes.

Allereerst bezochten wij het gebouw waarin het hotel en de 2 restaurants gehuisvest zijn. Het was indrukwekkend om te zien hoe dit historische monumentale militaire gebouw perfect gerestaureerd was met behoud van originele details; terwijl het moderne interieur hiermee prachtig gecombineerd was. Een aantal grote hotelketens (o.a. het Nassauhotel; de Edengroep en Hotel New York )hadden hier een modelkamer ingericht; het was bijzonder de sfeer van de verschillende hotels te ervaren; ik vond vooral de kamer van hotel N.Y. indrukwekkend met een schitterende grote historische foto van de kop van Zuid ter plaatse van het hoofdeinde van het royale dubbele bed. Van onze bescheiden aardige studenteleidster hoorden we dat het hotel een zeer hoge bezettingsgraad heeft wat me gezien de ligging ,de kwaliteit en de ambiance niet verbaasd.

Vervolgens kregen we een rondleiding in het gebouw waar de studenten worden opgeleid; we zagen uitgebreide leerkeukens; leslokalen waarbij het opviel dat het huidige onderwijs vooral plaats vindt middels vele laptops. Grappig was de in een lokaal nagemaakte bus waar studenten kunnen oefenen als toekomstige reisleidster/leider. Ook konden we nog even een blik werpen op de heel lichte aula/cafetaria waarbij het gezonde voedselaanbod opviel.
Een bezoek aan het theater stond ook nog op het programma maar door de tijdsdruk bleef het bij een vluchtige blik.

Als afsluiting genoten we van de smakelijke lunch; de sfeer was heel ontspannen en geanimeerd. Samenvattend hadden we een gezellig samenzijn en tegelijkertijd een inspirerende en leerzame ervaring. De Rooi Pannen is echt een pareltje in de Bredase binnenstad; de schitterend behouden architectuur van dit oorspronkelijk militaire bolwerk in combinatie met de huidige onderwijsfunctie lijkt zeer geslaagd. Waardering voor dit gewaagde initiatief. En dank voor de gastvrijheid