Uitstel werkzaamheden kruispunt ZRW

April 2021 – In maart 2022 zou worden gestart met de aansluiting van de Willem van Oranjelaan/Graaf Hendrik III-laan op de Zuidelijke Rondweg. Ook de afrit van de rondweg vanaf de A16 zal worden verlegd en twee rotondes worden aangelegd aan weerszijden van het viaduct.

Echter, uit overleg met de gemeente bleek dat in enkele iepen mogelijk een bijzondere vlinder nestelt. Deze iepen moeten worden gekapt om de afrit te kunnen verleggen. In mei/juni is een onderzoek ingepland naar deze vlinder, dit schijnt noodzakelijk te zijn om de vergunning rond te krijgen. Mocht de vlinder er niet zijn, dan kan daarna de aanbesteding starten; mocht de vlinder er wel zijn, dan is onduidelijk wat er gaat gebeuren. In elk geval wordt het project opgeschoven, onduidelijk is wanneer de uitvoering dan zal plaatsvinden.

Gezien het grote aantal aanrijdingen en ongelukken dat op deze kruising plaatsvindt, is dit uitstel in het kader van de verkeersveiligheid lastig uit te leggen. Hoe langer het duurt, hoe groter de kans op nieuwe aanrijdingen.